foto1
OSCHR w Gorzowie Wlkp
foto1
OSCHR w Gorzowie Wlkp
foto1
OSCHR w Gorzowie Wlkp
foto1
OSCHR w Gorzowie Wlkp
foto1
OSCHR w Gorzowie Wlkp
Tel. +95 720 30 20
gorzow@schr.gov.pl

Okręgowa Stacja Chemiczno Rolnicza

w Gorzowie Wlkp

AB 827

 

 

Polityka prywatności

Licznik odwiedzin

Odsłon artykułów:
223227

Kto jest na stronie

Odwiedza nas 26 gości oraz 0 użytkowników.

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

  Stan zakwaszenia gleb a potrzeby wapnowania.

Okręgowa Stacja Chemiczno – Rolnicza w Gorzowie Wlkp. prowadząc badania agrochemiczne dostarcza informacji mających
wpływ na produktywność gospodarstw rolnych jak i obrazujących stan środowiska naturalnego. Przykładem takich informacji
jest zestawienie stanu zakwaszenia gleby i potrzeb wapnowania w woj. Lubuskim


Powyższą informację odczynu (pH) i potrzeb wapnowania przygotowano na podstawie analiz gleb przeprowadzonych
przez OSChR Gorzów w 2015 roku. Należy przy tym zwrócić uwagę, że analizy te wykonane były w ramach indywidualnych
zleceń rolników i podmiotów prowadzących działalność rolniczą. Z powyższego zestawienia nasuwają się dwa istotne
spostrzeżenia:

 1. 40% z przebadanych próbek cechuje odczyn bardzo kwaśny i kwaśny a to oznacza, że w grupie tej mamy do czynienia
z pH mniejszym niż 5,5.
2. Grupy potrzeb wapnowania konieczne i potrzebne stanowią łącznie 34% przebadanych próbek a to uwzględniając
kategorię agronomiczną gleby przekłada się na zalecane dawki wapnia od 2,0 do 6,0 ton CaO na 1 ha.
Patrząc na problem zakwaszenia gleb trzeba pamiętać, że jest to jeden z ważniejszych czynników chemicznej ich degradacji
mający niewątpliwy, negatywny wpływ zarówno na produktywność gleby jak i ochronę środowiska.
Utrzymanie odczynu gleby w optymalnym zakresie to w warunkach Polski głównie wapnowanie i racjonalne stosowanie
nawozów mineralnych. Niestety zużycie wapna nawozowego zmniejszyło się drastycznie po zniesieniu dotacji w 2004 roku.
Aktualnie jest to około 15% pokrycia w stosunku do rzeczywistych potrzeb wapnowania a pamiętać należy również, że
wapnowanie gleby i tym samym regulacja jej odczynu to jednocześnie poprawa jej właściwości fizycznych, chemicznych i
biologicznych.
W układzie kilkudziesięciu lat pomimo istniejących w kraju tendencji zmniejszania się areału gleb bardzo kwaśnych i
kwaśnych lubuskie należy do grupy województw, w których odnotowano najmniejszą poprawę stanu zakwaszenia gleb.
Celowym jest więc zwrócenie uwagi na ten problem nie tylko z pozycji własnego gospodarstwa rolnego ale również w szerszej
perspektywie.

 


mgr inż. Andrzej Krzywiecki
OSChR w Gorzowie Wlkp.